Återinvestera i musiken
Jobba med musik
Att jobba med musik är en dröm för många och den som är både ambitiös och företagsam har goda möjligheter att lyckas. Att leva på musiken kan definieras som möjligheten att få sina omkostnader täckta utan att arbeta med någonting annat än musik.
Hur ska det gå till då? Den som har koll på aktiehandeln vet att det på sikt är lönsamt att återinvestera utdelningar. På så sätt blir värdeökningen större. På samma sätt går det att resonera kring ett band, men att aktiers värdeökningen istället motsvarar ett bands växande fanbase – som i sin tur genererar högre intäkter.
I början av karriären bör bandet dock räkna med att få ta pengar ur egen ficka för att komma igång. Det kan handla att bekosta inspelningskostnader och instrumentkostnader. Det kan bli relativt initiala höga kostnader innan ens karusellen börjat snurra.
En löpande kostnad som nästan alla band har är replokalshyra. De flesta band har ett studieförbund i ryggen och bedriver Studiecirkel och på så sätt får ekonomiskt bidrag på ett eller annat sätt. Till exempel reducerad replokalshyra eller bidrag till inspelningskostnader.
Säg att första plattan är inspelad och klar. Då finns det något att marknadsföra och bygga sin image kring. Är marknadsföringen framgångsrik får bandet fäste över ett brett område som kan generera intäkter. Det innebär ett steg närmre möjligheten att få jobba med musik på heltid.
Möjliga intäktskällor
Stimpengar (för exempelvis radiospelningar)
Gage för livespelningar
Digitala intäkter från exempelvis Spotify
Intäkter av fysiska musikformst (till exempel CD och vinyl)
Merchandise (tröjor, posters m.m)
Stim
Givetvis ska ni registrera era verk hos stim som bevakar upphovsmäns rättigheter och ser till att de får betalt för exempelvis radiotid.
Gage
Ett framgångsrikt band får många spelningar och får således möjlighet att ta mer och mer betalt.
Spotify
Många bäckar små. Hur som helst har utbetalningarna från Spotify successivt blivit högre med åren. Dessutom är Spotify bara en musiktjänst av en uppsjö som kan generera intäkter.
Fysiska format
Faktum är att varken CD:n eller vinylen är död. Varför inte testa att ge ut på kassett med? Att trycka fysiska format kostar pengar men det är samtidigt en investering som kan generera vinster.
Merchandise
Att trycka tröjor, tygväskor, kepsar är också en investering. Ett band som spelar mycket live bör överväga att ha tröjor m.m tillgängligt eftersom livesammanhanget blir en bra handelsplats för bandet.
Återinvestera
Här kommer det fina i kråksången – återinvestering i bandet kommer öka framgången. Först och främst bör ett band resonera att intäkter ska täcka de större kostnaderna. Allt därutöver är vinst som bör placeras i exempelvis nya inspelningar, förbättrad scenshow, sponsrade inlägg i sociala medier, nya tröjor m.m. Varje tillfälle som åteeinvestering i bandet blir aktuellt så når det nya höjder. Det handlar om att ständigt göra bättre investeringar som i slutändan genererar ännu mer intäkter. På så sätt byggs ett ekonomiskt starkt skepp upp.
Utdelning till bandmedlemmar bör inte ses som ett alternativ förrän långt in i karriären. Om ett band skulle välja att avstå återinvestering i bandet för att istället ge utdelning till bandmedlemmar så blir det ekonomiskt ansträngt för bandet och en stor risk att det hämmar utvecklingen. Nya bättre investeringar kommer inte kunna genomföras.
Bandet skapar sig således sämre förutsättningar att täcka framtida kostnader då intäktsflödet inte successivt kommer öka.
Musikindustrin tar andelar
Det vi inte får glömma i den här kalkylen att många band får möjlighet att ”sälja” andelar i utbyte mot bättre marknadsföringsapparat, befrielse från ekonomiskt risktagande, mer tid att fokusera på musiken istället för att ägna sig åt allt runt i kring. Allt detta händer när ett skivbolag kommer in i bilden eller när ett bokningsbolag eller managementbolag knackar på dörren och vill vara med.
Oftast innebär dessa kontrakt och avtal att bandet med hjälp utifrån kommer upp en nivå i karriären. Det brukar leda till högre intäkter men samtidigt kommer fler dela på kakan. Intäkterna för bandet kan hur som helst bli högre än vad de hade blivit utan hjälp utifrån. Så det går att se det hela som att bandet investerar i arbetskraft i form av att fler människor jobbar för att bandet ska nå ännu större framgång.
Dock går det inte att lova att ett exempelvis ett skivkontrakt lever upp till bandets förväntningar. Det finns som bekant många fällor i musikbranschen och en del band har inställningen att vilja göra allting själv så långt det går. Som alltid är sunt förnuft kompassen i sammanhanget.