Undervisa i musik

På musikpromo.se upplyste jag tidigare om hur du till exempel kan tjäna pengar på din musik via Spotify. Jag har också försökt förklara hur Stim bygger sin organisation så att du som artist kan få ersättning när en arrangör spelar din utgivna musik i det offentliga rummet. I en annan artikel gick vi igenom hur du gör när du som privatperson eller företagare ska fakturera en arrangör för gage.

Det övergripande syftet med bloggen Musikpromo.se är att hjälpa artister i startgroparna att komma igång med sitt musikskapande. Samtidigt försöker jag utreda de olika möjligheter som en musiker faktiskt har att tjäna pengar på sin musik. Nedanför vill jag därför ge er förslag på hur du kan använda dina musikaliska talanger.

Dina styrkor – bli lärare i musik

Den första frågan du bör ställa dig oavsett vilken ekonomisk verksamhet som du vill starta är: Vad kan jag? Finns det något jag behärskar som jag vet att jag också är bra på? För musiker är ofta det svaret, ja. Högst sannolikt behärskar du i alla fall minst ett instrument. Nuförtiden är det emellertid inte alltid en garant eftersom mycket av dagens musik framställs digitalt i egna produktionsstudior. Men om vi antar att du faktiskt behärskar ett instrument så pass bra att du också är medlem i ett band. Ditt band har förhoppningsvis också den goda smaken att äga ett visst mått av självkänsla. I bandet är ni helt överens om att era musikaliska förmågor är helt ok. Ni och du har också fått detta bekräftat av x antal oberoende källor. En slutsats som då borde stämma är att ni/du faktiskt kan spela ett instrument eller sjunga. Kanske kan du också bli lärare i musik.

När du vet så mycket kommer nästa fråga. Är du en resurs för andra medlemmar i bandet, det vill säga, tillför du mervärde genom att inspirera och lära andra i ditt band hur ni kan utvecklas. Om svaret är ja är det eventuellt möjligt att du kan vara redo att testa din pedagogiska förmåga i ett studieförbund. Kanske kan du bli lärare i ditt eget instrument.

Lektion gitarr

Av webbsajten kurser.se framgår att det finns ett stort utbud av gitarrkurser oavsett var i landet du bor. Självklart är både tillgång och efterfrågan större i storstadsregionerna. Men kanske är det också just därför du kan utgöra en viktig spelare även på en mindre ort med lägre konkurrens.

Minns du hur du lärde dig att spela ”gura”? Vilket favoritmärke har du på din gitarr och minns du varför? Om du sonderar dina egna erfarenheter kring det egna lärande blir det också mycket lättare att via erfarenheten sätta dig in i vad en elev skulle tycka är svårt respektive roligt när det handlar om att lära sig att spela gitarr. Det jag argumenterar för är alltså att du kan bli en självlärd pedagog. Givetvis kan du gå lärarutbildningen inom estetiska ämnen men kommer förmodligen då få mer studielån hos CSN. Om behov finns så kan du även gå en grundläggande kurs och lära dig noter. Det är alltid användbart när man vill förmedla sin musik till någon annan. Det skapar också en grundläggande förståelse för det musikaliska.

Lärare i musik

Det mest centrala när du anordnar en kurs är dock att du lär någon att bli lika förälskad i ett instrumentet som du själv en gång blev. Och hur tjänar du då pengar på att lära någon annan att spela gitarr? Kurser i gitarr är relativt vanliga. Slutsatsen av det är helt enkelt att det är förhållandevis många som spelar instrumentet. Det är därför sannolikt att anta att det kan råda större konkurrens om eleverna som vill lära sig att spela gitarr. Det beror också såklart var i landet du bor och hur eftertraktad du är och vill bli som gitarrlärare. Av erfarenhet av olika band-konstellationer vill jag ändå påstå att det är enklare att hitta en ny gitarrist än till exempel en ny trummis.

Lektion trummor

Som jag nämnde tidigare är trummor ett instrument där kunskapen är mycket eftertraktad. I alla fall med hänsyn tagen till hur rekryteringen av trummisar ser ut bland olika band. Ofta är band på jakt efter en trummis. Självklart bör denna kastrull-hamrande tjomme inte vara vilken klåpare som helst utan bör naturligtvis också kunna sitt instrument. En trummis eller en basist är ofta den som sätter tempen och takten för framfarten genom låtar, en slags ledarfigur i bandet som bokstavligt talat befinner sig i skuggan av allt. Dock har trummisen en ovärderlig betydelse. Så pass stor betydelse att frilansande trummisar inte alls är ovanligt att finna på musikerns arbetsmarknad.

Trummisbristen

Så varför denna brist på trummisar. Stämmer den uppfattningen eller är det bara en föreställning. Min tanke är att en att orsakerna till bristen på trummisar, om det nu stämmer, egentligen har flera förklaringar än en. Till exempel kan man tänka sig att den musiker som spelar i ett band gärna också har som mål att synas på en live-scen. Kanske är det möjligt att det inte är särskilt vanligt att en exhibitionistisk tonåring kanske väljer pallen bakom ett gigantiskt trumset. Vem minns en trummis? Vad heter trummisen? Självklart finns det genom historien bra exempel på trummisar som blivit uppmärksammade. Men det har då kanske främst varit kopplat till andra egenskaper än just att hantera hantverket trummor, till exempel Tommy Lee i Motley Crue. En sann lärare i musik.

Nog om bristen på trummisar. Om den stämmer där du bor bör du förhoppningsvis alltså märka att du kan hitta elever som är intresserad av att spela trummor. Troligen är eleverna något äldre men du kan säkert hitta intresserade i de allra flesta åldrar.

Lektion bas

Basen är inom vissa genre just basen, det vill säga chefen. Detta eftersom hela bandet inom till exempel punk-genren följer bas och trummor i mycket hög grad. Kanske är basisten tillsammans med trummisen ofta den minst uppmärksammade musicerande aktören i ett band. Man vet sällan basistens namn och om man vet basistens namn så vet man inte varför. På 80- och 90-talet var det förmodligen på grund av att basisten hade varit inblandad i en skandal eller en olycka som uppmärksammats av skvallerpressen. I alla fall om man ser till exempel till genren hårdrock.

Även om basen är ett strängat taktinstrument är det inte detsamma som att spela gitarr. En duktig och påhittig basist är ofta minst lika svår att hitta som en dedikerad och duktig trummis. Om du däremot söker en basist som nätt och jämt kan hålla takten, ja då är det kanske enklare. Därför; om du sitter på kunskapen och är duktig på din bas så finns marknaden för att tjäna pengar på dina kunskaper. Basen kan också vara en bra ursäkt att få vara med i ett band och du kan relativt enkelt byta instrument om du skulle vilja utvecklas. Basen har fyra strängar och alltså färre strängar att hålla reda på än en gitarr.  

Lektion sång

Att kunna sjunga är en dröm för många. Sångare i ett band kan vara mer eller mindre skolade i sin sångröst. Det finns sånglärare och det finns lärare i musik. Utvecklas inom sång kan du göra själv genom att till exempel läsa böcker om munnens anatomi och olika sångtekniker. Men att ha en egen sångpedagog är ganska få förunnat. Om du hittar intresserade elever inom detta segment är det troligt att du kan ta ordentligt betalt och därmed tjäna pengar på dina lektioner.

Flera sång-entusiaster väljer att kanske bli medlem i en kör. Det är förvisso en form av sångträning men också i mångt och mycket en kollektiv verksamhet som ofta kan vara svår att organisera. Ett exempel på ett lyckat projekt inom detta segment är till exempel Joyvoice som i nuläget omsätter mycket pengar. Om du är en skolad sångare som också en period har varit sångare i ett band bör du därför ha goda förutsättningar att kunna erbjuda sånglektioner. Säkert kan du välja mellan att ha grupper eller att erbjuda enskilda lektioner. Vad som lämpar sig bäst för dig beror säkert på hur bekväm du är med att undervisa grupper kontra att undervisa enskilda elever. Grupper kräver också i regel mer tid men kan å andra sidan göra så att du tjänar mer pengar på dina lektioner.

Musikskola – viktigt att tänka på

När du har bestämt dig för att starta din egen kurs och att satsa på att tjäna pengar på din musik genom att bli lärare i musik. Då är det dags att börja planera på detaljnivå. Du ska alltså blir en lärare i musik. Du kommer då att behöva överväga flera olika faktorer. Nedan ser du en lista över faktorer som kommer att ha betydelse för din planering:

  • Lokal: ska du hyra en lokal eller erbjuder du lektioner direkt i ditt privata hem?
  • Kostnader: vilka fasta respektive rörliga kostnader för din idé med sig?
  • Utrustning: behöver du köpa in någon särskild utrustning för att kunna erbjuda dina lektioner?
  • Instrument: behöver du köpa nya instrument. Kanske behöver du något särskilt instrument som förenklar pedagogiken, till exempel el-trummor eller liknande.
  • Anställd; Erbjuder du dina lektioner hos ett studieförbund t.ex. Studiefrämjandet som anställd?
  • Eget företag; Ser du att det finns kundunderlag och att dina kunskaper är så pass efterfrågade att du faktiskt funderar på att starta ett företag, se verksamt.se
  • Privat fakturering; Väljer du att erbjuda dina lektioner och fakturera privat se artikeln om privat fakturering.
  • Pedagogisk planering; Är det mest gynnsamt för din verksamhet att erbjuda enskild undervisning eller i grupp?

Slutord

Tidigare i texten har jag refererat både till interna länkar men också till externa länkar. Länkarna beskriver hur man kan tjäna pengar på musik. Att själv erbjuda lektioner och bli lärare i musik har jag själv erfarenhet av. Ibland erbjöd jag mina tjänster som egen företagare och ibland som direkt anställd av ett studieförbund.

Personligen kan jag bara referera till det som givit mig bäst erfarenheter av att undervisa inom musik. Det är när jag själv har erbjudit mina tjänster som egen företagare. Att erbjuda trumlektioner är ett roligt sätt att tjäna pengar på musik. Jag har också fått erfarenhet av att möta olika åldersgrupper. Mina elever har varit allt från barn till vuxna. Även om mina elever har mycket olika förutsättningar i de olika situationerna så har jag alltid upplevt det som ett roligt jobb. Så roligt att det egentligen blir svårt att kalla det för ett jobb.

Men faktum är att det är mitt hittills bästa tips på hur du kan tjäna pengar på din musik. Det är också en helt rimlig affärsidé under förutsättning att du vet vad du gör och att din kompetens är efterfrågad. Mitt råd till dig är därför att du ska prova detta. Vem vet, kanske kommer du på att det är det roligaste sättet att tjäna pengar och din ”band-dröm” kanske bleknar mer och mer. Eller kanske behåller du din dröm. Att undervisa i musik kan med fördel ses som ett komplement till övriga inkomster. Inkomster du skaffar genom arbete med musik. Lycka till med dina idéer!

Du gillar kanske också...