Stim pengar

Stim är en ideell intresseorganisation som blev till 1923. Huvudsyftet var då och är även nu att skydda upphovsrätten av utgivna musikaliska verk. Stim har som främsta uppgift att hjälpa aktiva musiker att tjäna pengar på musik som spelas offentligt. Eftersom Stim främst lever av medlemsavgifter är det tyvärr inga stora summor som kommer de 90 000 medlemmarna till gagn. Cirka en tredjedel av medlemmarna har fått ersättning från Stim någon gång. Ca 5000 upphovsrättsinnehavare får regelbunden ersättning. Och endast ungefär 100 st. kan leva på sin musik endast på de pengar de tjänar via Stim. Alltså är andelen artister som kan leva på sin musik mycket liten.

Pengar utomlands

Det händer att Stim samarbetar och byter ersättning med liknande organisationer i andra länder. Allt för att bevaka ersättningsrätten till musiker. Stim vill hjälpa dig och alla andra att kunna tjäna pengar på spelad musik i det offentliga rummet. Stim pengar är alltså ytterligare ett sätt att tjäna på sin musik utöver till exempel royalties via Spotify. Upphovsrättsinnehavare inom musik kan bli medlemmar i Stim, det vill säga:

  • Låtskrivare
  • Tonsättare
  • Textförfattare
  • Verk-arrangör
  • Musikförlag

Viktigt att nämna är att Stim endast har som uppgift att ta betalt av offentliga arrangörer som spelar Stim-anslutna artister. Stim och Stim pengar har egentligen inte något att göra med olaglig kopiering. I början och mitten av 2000-talet var kopiering en het politisk fråga. Speciellt med tanke på debatten om Piratpartiet och torrent-delning. I detta sammanhang verkar alltså inte Stim. Stim gör det möjligt för artister att få pengar för sin musik. I denna kontext handlade det främst om musikers minskade ersättning som en följd av att de stora skivbolagen tappade marknadsandelar. Det handlade också om Piratpartiets kriminella handlingar mot artisterna och viljan att göra internet till en fristad.

Marknadsandelarna försvann och kom istället den växande piratindustrin på nätet tillhanda. Till exempel via sajter som Piratebay. Denna sajt ägde under den här tiden säkert en stor del av ansvaret till förändringarna i musikindustrin. Och det faktum att det blev svårare att tjäna pengar på musik. I alla fall var ”skivbolagsmonopolet” sedan länge dött som en följd av den digitala utvecklingen och en blixtsnabbt ökande distribution av pirat-kopierat material.

Du gillar kanske också...