Tjäna pengar på Spotify

Hur gör man för att tjäna pengar på Spotify? Det är en fråga som du säkert ställer dig då och då. Färre än massor personer har erfarenhet av att ladda upp låtar på Spotify. Anledningen till kunskapen inte är vida spridd kunskap kan ha olika orsaker. En orsak är förmodligen att det inte är aktuellt att lära sig förrän du själv som musiker eller tillsammans med ditt band går från tanke till handling. Handlingen att ladda upp sina låtar på Spotify är tyvärr mer komplicerad än de flesta kanske föreställer sig. Men för att råda klarhet i denna process vill jag nedan i ett antal steg så enkelt som möjligt beskriva hur processen går till. Som sagt, nedan följer en punktlista hur du steg för steg praktiskt går tillväga. Det är främst ett sätt för artister som saknar skivbolag.

Vägen till Spotify – Tjäna pengar på Spotify

  • Skaffa appen Spotify Artists eller besök webbsidan Spotify for Artists för att bygga upp din/ditt bands profil.
  • Se till att ta all den hjälp du behöver för att nå ett färdigt material/fullständig platta. Som är möjlig att publicera. Här är musikens kvalitet av väsentlig betydelse.  
  • Kanske behöver du få hjälp av producenter, musiker, sångförfattare eller tekniker. Här hittar du professionella utövare inom musikproduktion yrkesgrupp
  • Du behöver välja en distributör. Här hittar du av Spotify godkända distributörer.
  • Det kostar en mindre summa pengar att arbeta med en distributör. Vanligt är att distributören tar antingen en avgift eller fungerar som kommissionär och tar betalt i en viss andel per spelad låt.
  • När du har valt en distributör som är godkänd av Spotify har du gjort halva jobbet. Viktigt kan dock vara att göra vissa efterforskningar kring vilken distributör som passar ert syfte bäst. Det finns olika prisnivåer och kvalitet.  
  • Ha inte för stora förhoppningar att ni ska tjäna stora summor pengar på Spotify Även väl etablerade artister har mycket svårt att endast leva på intäkterna från Spotifys royalties.
  • Om ni under vägens gång skulle stöta på frågor är mitt råd att ni kontaktar Spotify Artists kundtjänst eller läser deras FAQ  
  • Efter att ert material har legat uppe gör ni självklart en egen analys över era framgångar och utvärderar arbetet tillsammans. Kanske ses ni över en öl. Det kan bli en rolig variant av träff istället för att repa.
  • Ni bestämmer sedan hur ni vill gå vidare med ert band och tar också fram en plan för hur ni kan tjäna mer pengar på musiken. Finns det kanske även andra kanaler än Spotify?.

Potential att nå ut

Ovan har jag alltså försökt precisera så exakt och konkret som möjligt hur du kan tjäna pengar på Spotify. Som jag nämnde i tidigare artikel tidigare är Spotify oftast ett komplement till att tjäna pengar på din musik. Men det är absolut den främsta marknadsplatsen för dina musikaliska kreationer. Med många miljoner lyssnare i 75 olika länder har du i alla fall potential att nå din målgrupp av lyssnare. Givetvis är det hård konkurrens i streaming-djungeln. Både mellan utbud men också mellan lyssnare. Men med ovan punktlista blir det förhoppningsvis ändå enklare att påbörja din resa mot att tjäna pengar på Spotify.  

Du gillar kanske också...