Musikers ekonomi – Corona

Den senaste tiden har vi nästan dagligen kunnat läsa i tidningar och på webben om att artister, Musikers ekonomi liksom skådespelares ekonomi. Vissa kulturarbetare har blivit tvungna att leva nära svältgränsen för att gig har blivit inställda. Den omtalade regeln om att 50 personer på offentliga sammanställningar har varit den magiska gränsen för att inte sprida smittan bland fans och publik. Det finns ett outtalat antagande om att slemburen smitta skulle flyga mer på en musikkonsert än på exempelvis en restaurang. Att musiken och som en följd även musikmarknadsföringen har legat på is under en period har blivit den naturliga följden av vårens och höstens pandemi.

Musikbranschen specifikt och kulturbranschen generellt har lidit stora ekonomiska nederlag. Många pratar om Corona, pandemi och börsen just nu. Faktum är att följderna av Corona har inneburit en negativ tillväxt inom i princip samtliga branscher. Tyvärr har musiker fått lida om än värre nederlag än övriga branscher i alla fall verkar det så. Det har varit en upprörd stämning om detta i media. Det går också att utläsa i börsens indexkurvor. Kulturminister Amanda Lind har fått utstå kritik från exempelvis Jonas Gardell.

Det är en tuff för musikers ekonomi. det gäller för hela kulturbranschen och det är en bransch som historiskt sett inte blir prioriterad. Ett samhälle har nästan alltid en tendens att se kultur och i synnerhet musik som en andra klassens bransch. En bransch som inte förtjänar samma ekonomiska intresse. Och när ekonomin inte är intresserad blir också kulturministrar ointresserade. I vilket fall verkar det vara så i blåsvädret kring Amanda Lind.

Möjligheter för musikern

När nu musikers möjligheter minskar p.g.a. restriktionen som begränsar antal konsert-besökare så blir det givetvis än mer svårt att gå runt. Ack det är synd om musikern. Det har alltid varit orättvisa fördelningar av pengar inom musikbranschen och kulturbranschen. Men människor behöver konserter och levande musik I pandemins tider blir det övertydligt hur hårt slitande musiker lider nederlag. En viktig inkomstkälla är livespelningar. Det är viktigt att som musiker inte tappa lusten. Det är hög tid att finjustera produkten i väntan på att eländet upphör. Det blir allt viktigare att hålla fokus.

Fem tips på vad du som musiker kan fokusera på i Corona-tider – musikers ekonomi

  1. Skriv nya låtar. Nu finns det gott om tid och när pandemi är över kommer det finnas nytt material att spela live.
  2. Sälj skivor. Även om skivor säljer bäst under välfyllda konserttillfällen så har dina följare en tendens att stödköpa i högre utsträckning nu.
  3. Streama er livespelning. Det går alldeles utmärkt från replokalen. Är man musiker så är man
  4. Fortsätt försök boka spelningar. Även om det råder restriktioner nu så kommer de lätta, och det lär bli lavinartat med spelningar då den dagen kommer. Då gäller det att ha visat intresse i god tid då musikklubbarnas kalendrar förmodligen snabbt blir överfulla.
  5. Utveckla dina kunskaper. När du lägger mindre tid på att spela live frigör du tid till annat. Nu är det ett ypperligt tillfälle att fördjupa sina kunskaper i exempelvis musikproduktion, musikmarknadsföring o.s.v.

Du gillar kanske också...