Vinyltryck hjälper dig nå ut längre med din musik

Bild på vinylskivor för text om vinyltryckVinyltryck har visat sig blivit hetare än någonsin även om historien har visat att gamla format lämnar plats åt nya. Till exempel blev vinylskivan utkonkurrerad av CD-skivan på 80-talet. Men en relativt ny lärdom är dock att gamla format kan slå sig in på marknaden igen. Att vinylskivan befinner sig i en tid då den på nytt är eftertraktad har nog inte undgått musikälskarna som fortfarande kan tänka sig fysiska alternativ till digitala musiktjänster.

Förvisso står vinylskivan endast för några få procent av den totala musikförsäljningen, men trenden visar successivt ökande siffror. Vinylen står för bättre ljud, större format och  många tycker att den är roligare att samla på. Vem kan motstå det karaktäristiska knastret när vinylspelaren får jobba? Vinyl är speciellt och äkta i förhållande till CD:n och musikstreamingtjänster.

Många trodde att vinylskivan skulle försvinna när CD-skivan, och senare nedladdningen blev allt vanligare format. Vinylskivan har dock fortfarande en viktig plats på marknaden. Därtill har Vinylförsäljningen ökat markant de senaste åren och samlare uppmärksammar ofta nya vinylsläpp som förhoppningsvis kommer få snurra på vinylspelaren eller hänga på väggen – eller både ock.

Vad är vinyl?

Vinyl är ett analogt lagringsformat. Vinylskivans ljud blir återgivet med oerhört god kvalité. Nästan ingen ljudinformation går förlorad eftersom informationen blir lagrad på skivspår som återger det ursprungliga ljudets vågform. Ljudvågorna blir överförda direkt till din förstärkare utan någon sorts konvertering och nästan heller ingen komprimering. Därtill är vinylskivan ett mycket hållbart format under förutsättning att skivorna förvaras varsamt. Faktum är att en vinylskiva kan behålla sin kvalité i hundratals år om ingen spelar den.

Den första vinyl LP:n hade varvtalet 33 varv/minut. En kort tid efteråt kom vinylsingeln med 45 varv/minut. Till en början konkurrerade vinyl LP och vinyl singel men bägge har sedan kommit att bli de två dominerande typerna av vinyl.

Vinylproduktion

Vinyltryck blomstrar igen och de gamla vinylpressarna har dammats av för att möta den nya efterfrågan. Artister och skivbolag är ständigt på jakt efter tryckerier som kan trycka billig vinyl. Vinyltillverkarna brukar ofta hitta en lösning som passar just din produkt. En del vinyltillverkare har dock bestämt en minimumkvantitet vid beställning. Ju större kvantitet desto mindre brukar beställaren betala per exemplar.

Exempel på tryckerier:

 www.netwerks.se  /   www.dicentia.se

Det finns flera vinylproducenter på marknaden som trycker, paketerar och levererar det antal exemplar som efterfrågas inför en release. Många fabriker runt om i Europa har t.o.m. svårt att möta den just nu rådande stora efterfrågan.

När din musik förekommer på pressad vinylskiva kommer den garanterat sticka ut mer – eller åtminstone kommer det fysiska och visuella intrycket leda uppmärksamhet till din musik. Ett snyggt omslag drar många ögon åt sig. Det är att likställa med kvalitativ reklam av ett varumärke. Att pressa vinyl innebär att musiken kan nå en bredare målgrupp. En del tryckerier kan därtill erbjuda en kombination av CD, vinyl samt exklusivt digitalt format för konsumentens smartphone eller dator. Fler format skapar mervärde och ökar försäljningen.

Olika mått för vinyltryck

Vinylskivor produceras i 7, 10, eller 12 tums storlek. LP skiva mått är 12 tum och mått för singlar och EP:s är vanligtvis 7 tum. Standardvikt för en 12″-vinyl är 135/140g men det finns även ytterligare en variant på 180g. Vad gäller 7″-singlar och 12″-LP/Maxi så brukar tillverkarna kräva order på minst 100 exemplar. För 10″-vinyl brukar 300 vara minimum.

Ha koll på filerna innan vinyltryck

För en lyckad vinylproduktion krävs ett bra original för att i slutändan generera ett bra tryckresultat. Oftast kan vinyltillverkarna tillhandahålla en tryckfils-mall för att underlätta processen.

Vad gäller layout av omslag brukar vinyltillverkarna kunna hantera de flesta filformat men kan ibland efterlysa Photoshop-fil eller PDF. Typsnitt bör helst vara omgjorda till banor/kurvor/outlines. Bilder måste vara högupplösta, minst 300dpi, och levereras i CMYK.

Även musiken måste levereras i lämpligt format. Master bör levereras i 24-bits WAV-filer i 44,1 kHz. När filer skickas iväg för vinyltryck är det viktigt att varje musikfil är noggrant döpt för att eliminera misstag. Inte bara titel utan även vilken position denna ska ha på vinylskivan.

Testpressar

Vinyltryck är känslig process som kräver mycket tid för att kunna uppnå en optimal slutprodukt. Som ett tillval i processen kan man välja att trycka testpressar. Det innebär att dessa pressar skickas till dig för godkännande innan den huvudsakliga produktionen påbörjas. Tack vare testpressar försäkrar du dig exakt om vilken ljudbild slutproduktionen kommer få. Oftast är vinyltillverkarna utom allt ansvar om du skulle avstå testpressar och det visar sig uppkommit fel i slutproduktionen.

Betalning

Vanligtvis vill vinyltillverkarna erhålla förskottsbetalning innan produktion. En del av beloppet måste vara betalt innan produktionsstart, och resterande belopp måste vara betalt innan leverans från fabrik. Var noga att undersöka vad som gäller för tryckeriet som du kommer använda dig av.
Det var många som initialt trodde att återkomsten av vinylformatet bara skulle bli en mindre trend hos vissa artister, men nu är det vanligt för de flesta artister att släppa skivor på vinyl. Det tycks heller inte finnas speciella kunder som särskilt föredrar vinyl. Försäljningen sker inom olika musikstilar till både unga och gamla. De artister som säljer mest är oftast äldre artister och skivor.

Du gillar kanske också...