Spela musik live – så förhandlar du gage
Oetablerade band brukar ungefär få några ostfrallor och några pilsner för att spela musik live. Vissa nöjer sig och är tacksamma att de har en scen att stå på.
Många arrangörer brukar också resonera att banden faktiskt bör vara tacksamma över att få synas och få mer erfarenhet. Men är det egentligen ett rättvist pris för ett bra band? Varje arrangör bör ha följande i åtanke:
- Bandens instrument och utrustning kostar pengar
- Banden spenderar oändligt antal timmar i replokalen
- Transport till och från spelstället
- Eventuella kostnader som banden lägger ut på promotion, webb o.s.v.
- Att marknadsföra musik är tidskrävande
Listan kan göras betydligt längre, men poängen är att det är mycket slit för bara några torra ostfrallor och några ljumna pilsner. Frågan är varför musiker ska arbeta under sådana usla förhållanden när exempelvis rörmokare och tandläkare minsann jobbar för en stabil timpenning. Märkligt. Det finns dock vissa omständigheter som kan förbättra förutsättningarna att spela musik live.
När ni får förfrågan att framföra livemusik
När arrangörer själva frågar om ditt band vill spela live så har ni plötsligt en mer gynnsam utgångspunkt att förhandla gage. Nu vet ni att arrangören är genuint intresserade av att boka er och därför kan ni direkt ställa krav eftersom ni ju är ett bra band som är eftertraktat. Ett varningens finger måste dock ändå lyftas. Är ni ett oetablerat band så är det inte meningen att ni i ett sådant förhandlingsläge ska drabbas av storhetsvansinne och begära att toalettsitsen i logen ska vara i guld o.s.v. Det kan ju faktiskt vara så att det är en strategisk viktig spelning och att ni innerst inne vet att ni hade spelat för varsin ostfralla och en ljummen öl i vilket fall.
När ni frågar en arrangör om att få spela musik live
Det brukar kunna uppstå två situationer när ett band frågar en arrangör om de får spela musik live och får ett ja. Den ena innebär att arrangören dikterar villkoren i samma ögonblick som han eller hon erbjuder er en spelning. Det kan handla om några ostfrallor och några pilsner. Ni hamnar i ett ganska rejält underläge. Arrangören kan bestämma att det inte blir något gig om ni inte accepterar dealen. Förhandla därför försiktigt. Ni bör inte ha några taggar utåt och kalla arrangören för snåljåp eller liknande. Många dörrar kan stängas. Det bästa ni kan göra är att få arrangören att tycka synd om er, och därför krävs argumentet att spelningen inte blir lönsam med tanke på allt slit som ligger bakom. Eller att ni till exempel påtalar att ni har obetalda studiokostnader för senaste inspelningen. Använd fantasin men nästla er inte in i ohållbara lögner. Det är värt att förhandla men förvänta er inte framgång alla gånger. Men det finns åtminstone hopp om att spela musik live under hyggliga omständigheter!
När arrangören frågar er
Den andra situationen som kan uppstå när ett band frågar en arrangör om att framföra livemusik är att arrangören inte dikterar några villkor men erbjuder bandet spelning. Hur inleder man då förhandling på bästa sätt? Ni ska INTE fråga vad ni får för att spela? Då riskerar ni att halka tillbaka till ostfralla-nivån. Istället har ni chansen att ge arrangören två alternativ att välja mellan och samtidigt gå ut hårt med att det är en självklarhet att ni ska få pengar för er spelning. Ni bör helt enkelt fråga arrangören om han eller hon föredrar att ni spelar för en del av inträdespengarna eller ett fast gage. Frågeställningen ger sken av att arrangören inte har alternativet med ostfrallan och pilsnern kvar. Ta dock ingenting för givet. Men vill det sig riktigt väl är ni i hamn med förhandlingen. Nästa steg blir att förhandla hur stor del av inträdet ni ska ha eller vilket belopp ett fast gage ska bestå av.
Lägg er högt i pris
När inte arrangören hunnit föreslå en summa för gage så är det ett fördelaktigt läge för bandet. Ni vet att ni skulle bli jättenöjda om ni fick loss en tusenlapp men ta ändå i från tårna och lägg er högt. Föreslå 10 000 kr. Har ni tur så godtar arrangören budet, och i annat fall så blir det inget gig. Om det inte skulle bli något gig så backar ni givetvis till en summa som arrangören är beredd att betala. Låt säga att ni efter den djärva förhandlingen får 2000 kr i gage. Hade ni istället föreslagit 1000 kr i gage kanske arrangören godtagit budet och ni hade aldrig fått veta att arrangören faktiskt var beredd att betala det dubbla.
Reseersättning
Det minsta man kan begära är åtminstone reseersättning. Den arrangör som ens inte betalar för bandets resor är en riktig snåljåp. Om det handlar om ett band som är ute och turnerar och reser långa sträckor så bör arrangörerna tillsammans stå för reseersättning.
Vad är rimligt?
En rimlig ersättning för en spelning genomförd av ett oetablerat band är:
- Reseersättning
- Mat och dryck
- Fast gage eller intäkter från entrén
Det är en ersättning som borde gälla alla artister – oavsett om de är etablerade eller inte. Den största skillnaden är att etablerade artister i regel får ett betydligt högre gage än de oetablerade artisterna.