Brett kontaktnät för effektiv musikmarknadsföring

Musikmarknadsföring kontaktnät

Ett postat inlägg på Facebook och sedan är marknadsföring kontaktnät kring nya plattan klar? Glöm det såtillvida du inte är världsartist med miljontals följare. Det där med följare är ju en ständig ”nöt att knäcka”. Hur skaffar du fler och breddar ditt kontaktnät? Jo, till exempel genom att erbjuda influencers med medel-många följare att marknadsföra och recensera din musik. Knepen är många och det gäller att testa sig fram.

Sociala medier är ett klockrent verktyg för att bygga upp musikmarknadsföring kontaktnät. Och den kanske mest använda kanalen att nå ut är via en artist-sida på Facebook. Där kan du be dina vänner och vänners vänner att följa ditt band. Om du dessutom väljer att frekvent publicera nyheter så får du snart en trogen skara följare. I bästa fall blir dina följare nyfikna på ert nästa släpp och kommer därmed att bli trogna följare. Dina följare i sociala medier är såklart viktiga men för att höja nivån på musik-marknadsföringen är det fördelaktigt att bygga ett kontaktnät på bred front utifrån olika kanaler.

Personlig musikmarknadsföring

Ta vara på alla kontakter som du har i verkliga livet. Om du haft en personlig kontakt vid något tillfälle är chansen att få respons i framtiden större. Det är därför viktigt att förvalta allt intresse som du möter på ditt jobb eller på fritiden när du repar. Musikmarknadsföring är också viktigt när du befinner dig på sociala tillställningar. Här finns det dock en hårfin gräns som du behöver vara medveten om. Det finns en gräns mellan att bli en jobbig och skrytsam personlighet till att lite enkelt nämna att du har ett band. Att din ambition är att snart ge ut en platta kan tänkas ligga på gränsen för vad som är ok att uppge i offentliga sammanhang. Om du befinner dig i sammanhang där personer delar ditt intresse för musik så är det en utmärkt arena för att sprida ditt namn med finess och stil.

Mail-utskick

En viktig del i musikmarknadsföring är att samla in kontaktuppgifter, att sortera och kategorisera så att du riktar nyheterna till rätt målgrupp. Till exempel behöver en radioredaktör inte få mail om gig-förfrågningar. Att rikta och fokusera till en relevant målgrupp för att inte riskera att mailadressen fastnar i spamfiltret är alltså viktigt.

Ett råd är att samla mailadresser som är relevanta när du ska göra ett mailutskick men dela upp dem i exempelvis olika flikar i ett Excell-dokument. Du har på så sätt kategoriserat dina kontakter. Kategorisering kan vara till exempel, ”engelska musikbloggar”, ”svenska musikbloggar”, ”svensk radio”, ”utländsk radio”, ”svenska spelställen”, och ”utländska spelställen”. Beroende på vad det är för nyhet kan det vara ok att göra samma mailutskick till flera olika kategorier. De som är relevanta för musikmarknadsföring kontaktnät.

Musikmarknadsföring kontaktnät

Mailchimp är dels ett sorteringsverktyg för kontakter och dels ett verktyg för statistik. Programmet ger dig även möjligheter att utforma ett ”snyggt” nyhetsbrev med fin grafik till ditt kontaktnät. Alla dina insamlade mailadresser kan du mata in i programmet och dessutom skicka direkt från Mailchimp utan att behöva gå in i egen mailklient. Mailchimp är alltså ett verktyg för spridning av en begränsad mängd information till ett större kontaktnät. Här är det återigen en god balans som bör eftersträvas så inte mailutskicken blir för många eller tjatiga.

Punktmarkera

De lite mer viktiga kontakterna kan ibland förtjäna ett helt unikt utformat mail som är mindre generellt. Rekommendationen är att ta dig tid och formulera ett personligt mejl. Eftersom det handlar om ett riktat utskick är det därför viktigt att det blir så personligt som möjligt utan att gå över gränsen. Tänk på att du sysslar med musikmarknadsföring till ett begränsat kontaktnät.

Du gillar kanske också...